Miettiessäni ratkaisua huoltopihan pyykinkuivaustelineen alustan vanhan betonikiveyksen ehostamiseksi osui silmiini mainos Tikkurilan Patio Kivikuullotteesta. Lähempi tutustuminen tuoteselosteeseen kertoi vesiohenteisen pihakivikuullotteen sopivan tehdasvärjätyille ja värjäämättömille vanhoille betonikiville ja -laatoille antaen ikääntyneille pinnoille uutta ilmettä. Vaikka ajatus pihakivipinnoitteen maalaamisesta tuntui aluksi vieraalta,  päätin  ryhtyä tuumasta toimeen ja testata paljon lupaavaa tuotetta käytännössä.

Ennen käsittelyä patiokuullotteella kiveys puhdistettiin rikkaruohoista ja vuosien saatossa pinttyneestä liasta.  Pinnoite pestiin painepesurilla joka kuumensi pesuveden. Tehosteena käytettiin lisäksi kookosöljypohjaista pesuainetta.  Lian ohella pesuri irrotti saumoissa olleen sammalen ja suurimman osan rikkakasveista. Loput rikat poistettiin mekaanisesti saumakaavinta apuna käyttäen.

Rikkaruohottunut kiveys SA Kiveyksen pesu SA

Jo pelkkä perusteellinen puhdistaminen muutti vanhan kiveyksen ilmettä huomattavan paljon.  Muutos oli itse asiassa niin suuri, että koko pinnoitteen maalaamisen sijaan päädyin käsittelemään pihakivikuullotteella vain kiveyksen keskellä olevan,  laatoista leikkaamalla tehdyn ympyrän ja betonikivistä tehdyn kehän.

Kiveys pesun jälkeen SA

Vesipesun jälkeen pinnoitteen annettiin kuivahtaa muutaman päivän ajan.  Maalauksen helpottamiseksi irrotin mustat betonikivet paikoiltaan ja käsittelin ne yksitellen työtason päällä EKO7 punaruskealla sävyllä. Kuullote imeytyi hyvin betonikiven huokoiseen pintaan ja lopputulos näytti yllättävän mukavalta.

Ympyrän kehän saneeraus SA Patiokuullote punaruskea SA

Harmaan laatan käsittelyyn valittiin EKO1 Vaaleanharmaa.  Välittömästi kuullotteen levittämisen jälkeen laatan pinta vaikutti häiritsevän “maalatulta” ja kiiltävältä. Kuullote näytti myös imeytyvän epätasaisesti laatan huokosiin. Mutta –  kuten yleensä – keskeneräistä työtä ei pidä arvostella. Yön kuivumisen jälkeen väri oli tasoittunut eikä pieni epätasaisuus haitannut – päinvastoin.  Lopputulos siis myös harmaan laatan maalaamisen osalta oli ihan hyvä.

Patiokuullote vaaleanharmaa SA

Ympyrä tuntui kuitenkin vielä kaipaavan jotakin. Koska pyykinkuivausteline sijaitsee koiratarhan edustalla, koiran silhuetti tuntui luontevalta vaihtoehdolta kyseiseen paikkaan.   Sapluuna syntyi valokuvatulosteesta suurennetusta kopiosta, ja Jawa koiramme silhuetti piirtyi betonipintaan Teknosin mustalla betonilattiamaalilla.

Silhouetti pihakiveys SA Koiran silhuetti SA

Valkoisetpaimenkoirat Netta ja Jawa tarkkailevat silhuetin piirtymistä betonipintaan isännän toimesta.

Summasummarum

Pyykinkuivaustelineen alustan kiveys on saanut uuden ilmeen perusteellisen puhdistamisen ja Patio Kivikuullotteen avulla. Kertakäsittely oli riittävä sekä punaruskealla että vaaleanharmaalla värisävyllä. Nähtäväksi jää miten kuullote ja betonilattiamaali kestävät kiven pinnassa.  Ko. alueella liikutaan vain satunnaisesti ja sitä ei aurata talvisin, joten suurin rasite lienee vaihtelevat sääolosuhteet.

Patiokuullote SA

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.

1 705 thoughts on “Kivimaalit testissä