Kipinän puutarhan kunnostamiselle voi sytyttää monet tekijät, kuten esimerkiksi kasvien ja piharakenteiden ränsistyminen, elämäntilanteen muuttuminen tai ihan pelkkä uudistamisen halu.  Alkusysäyksen rempalle voi antaa myös jokin muu tekijä, jonka vuoksi piha-alue joudutaan kaivamaan joko osittain tai kokonaan auki.

Autotallityömaasta kimmoke pihan kunnostamiseen

1970-luvulla rakennetun kaksikerroksisen omakotitalon takapihan puolella alakerrassa sijaitsevasta autotallista oli vuosien varrella muodostunut säilytystila kodin tavaroille.   Sitten rakennusvuosien talouden autokanta oli myös tuplaantunut  ja perheeseen hankittu moottoripyörä. Tarve uudelle autotallille oli ilmeinen. Koska uuden tallin perustukset tulisivat panemaan pihan täysin myllingille, oli jo jonkin aikaa mielessä ollut pihan saneeraustyö sekä luontevaa, että kustannustehokasta tehdä samalla rytinällä autotallityömaan kanssa.

Pihasuunnitelma toteutuksen ohjenuoraksi

Lähes viisikymppisen talon pihapiiri koki uuden autotallin rakentamisen myötä täydellisen muodonmuutoksen. Ajoväylän murskesorapintaa laajennettiin, ja autokatoksen edusta ja lattia päällystettiin betonikivillä. Entinen suurehko nurmikko kutistettiin kohtuullisen kokoiseksi ja helposti hoidettavaksi yhtenäiseksi viheralueeksi,  ja maaston korkoeroa ylempänä olevaan naapuriin häivytettiin muurirakennelmilla.  Liian massiivisuuden välttämiseksi tukimuurit tehtiin porrastaen, jolloin muurien väleihin syntyi luontevasti riittävät multatilat istutuksille.
Rakennuksen syvennyksen vanhat betonilaatat kierrätettiin autokatoksen seinän vierustalle, ja syvennys katettiin viihtyisäksi oleskelualueeksi nykyaikaisilla betonikivillä. Pihan kaarevat linjaukset; ympyriäinen kivipatio, käytävät ja tukimuurit, pehmentävät rakennusten suoraviivaisia muotoja.

Piharemontin lähtötilanne kaivinkoneen saapuessa tontille.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Varmenne: vastaa laskutehtävään