Pihan saneeraustyöt etenivät perinteisessä työjärjestyksessä. Ennen kuin pääsimme asentamaan pinnoitekiviä oli purettava vanhaa, valmistettava kestävät pohjat, pystytettävä muurirakenteet, asennettava koristeallas muuriryhmään ja tehtävä istutuskaukaloiden multatäytöt ettei valmiin pinnan päällä tarvitse enää liikkua kasvualustoja kuskaten ja päällystettä liaten.  Pohjausten yhteydessä sähkömies kävi myös asentamassa tarvittavat kaapelit muurien taakse tuleville, kasviryhmään sijoitettaville pihavalaisimille.

Kun edellä mainitut työt oli saatu päätökseen aloitimme pinnoitekivien latomisen rakennuksen syvennyksen katetusta tilasta.  Vaikka katteen alla ei sadevedestä ole sinällään haittaa, asensimme betonikivet kuitenkin rakennuksen seinästä ulospäin 2 %:n kaadolla.

Syvennyksen pinnoittamisen jälkeen kivityyppi vaihtui pyöreän ladonnan mahdollistavaan betonikiveen kaarrekivisarjoineen. Tästä ei koitunut ylimääräistä työtä, sillä kiven paksuus oli sama ( 6 cm) mitä katoksen alla. Tasattu pohja korkoineen palveli myös syvennyksen ulkopuolen kiveyksillä.
Haasteellista oli sen sijaan saada ympyränmuotoinen kahvittelupatio osumaan oikealle paikalle pohjustettua aluetta halutun kokoisena.  Kun pation halkaisijan pituus oli tiedossa, ympyrän keskipisteen sijainti määritettiin tarkasti eri suunnista mitaten.  Keskipiste merkattiin näkyviin spraymaalilla.

  

Kaarrekivet saa varmimmin sovitettua kohdilleen ilman leikkaamista  kun aloittaa kivien latomisen ympyrän keskeltä. Kyseinen etemisjärjestys  edellyttää  tasatun asennushiekkakerroksen päällä kävelyä, mikä puolestaan ei ole suotavaa. Pyrimmekin eliminoimaan haitallisten jälkien syntymisen liikkumalla routaeristelevyjen päällä. Kierros kierrokselta kahvittelupatio laajeni suunnitellun mukaiseksi,  ja loppujenlopuksi vain muutama “sovituskappale” vaati kivien leikkaamista kivisahalla.

  

Muurin reunaan asensimme vielä rakennetta myötäilevän kaarevan käytävän ja lopuksi verhosimme liittymäkohtien teräväkärkiset kolmiot seulanpääkivillä.  Pyöreiden luonnokivien käyttö kulmissa vähensi osaltaan betonikivien leikkaamistarvetta,  ja samalla elävöitti päällysteen yleisilmettä. Pihan kunnostaminen alkoi pikkuhiljaa olla vihertöitä vaille valmis.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.

10 thoughts on “Viidenkympin piharemppa : Pyöreää, kaarevaa ja suorakaiteen muotoista pintaa

 1. It is not my first time to pay a visit this website, i am browsing this website dailly
  and obtain fastidious information from here every day.

 2. We are a group of volunteers and starting a
  new scheme in our community. Your site offered us
  with valuable info to work on. You have done an impressive job and our whole community will be
  thankful to you.

 3. It’s impressive that you are getting thoughts from this article as well as from our argument made here.

 4. Superb post however I was wondering if you could write a litte more on this topic?
  I’d be very thankful if you could elaborate a little
  bit further. Kudos!

 5. I visited several websites however the audio quality for audio songs existing at this web page is truly
  excellent.

 6. Asking questions are in fact good thing if you are not understanding
  anything totally, except this piece of writing provides nice
  understanding even.

 7. I am no longer sure where you are getting your info, but good topic.
  I needs to spend a while studying much more or figuring out more.
  Thank you for fantastic info I was searching for
  this info for my mission.

 8. We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community.
  Your web site provided us with valuable info
  to work on. You have done an impressive job and our whole community will
  be grateful to you.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Varmenne: vastaa laskutehtävään