Viljelykärpäsen puraistua emäntää tarjosi tallirakennuksen aurinkoinen ja suojaisa pääty keittiöpuutarhalle erinomaiset puitteet.  Toiveissa oli kaksi kasvilavaa, joista toinen suurempi ja katettu, toinen pienempi avoin. Toteutuksen jäätyä vastuulleni  valikoitui lavojen rakennusmateriaaliksi tällä kertaa talonrakentamispuolelta tuttu julkisivuharkko, joka kapeahkona kivenä palveli hyvin ko. paikassa perinteisen muurikiven korvikkeena. Muu keittiöpuutarhan rakentamisessa tarvittava materiaali , kuten mm.  pieni erä muuri- ja betonikiviä, metallinen aitaelementti , sekä metalliset kaaret lavan kattamista varten löytyivät omasta takaa varaston nurkista.

Julkisivuharkot (HB)  ladottiin vaateriin tasatulle ja tiivistetylle, routaeristetylle pohjalle.  Harkot liimattiin toisiinsa saneerauslaastilla ja  kanneksi asennettiin harmaaksi sävytetty lankku.

Suuremman lavan valmistuttua tallin päätyyn tehtiin vielä pienempi betoninen istutuslaatikko. Rekvisiitaksi aluetta rajaamaan rakennettiin matala muuri muurikivestä, joka toimii samalla sokkelina metalliselle aitaelementille. Betonisiin pystypilareihin on hyödynnetty julkisivuharkon lohkomisesta syntyneet hukkapalat.  Ne kiinnitettiin toisiinsa kiviliiman avulla ja liimauksen pitävyys varmistettiin lopuksi puristimilla.

Pieni betonikivipuitteinen keittiöpuutarha tallin jatkeena on vastannut tarkoitustaan. Melko viileästä ja sateisesta säästä huolimatta viljelykset ovat viihtyneet hyvin,  ja kasvaneet lavoissa erinomaisesti.  Julkisivuharkot ovat varanneet lämpöä aurinkoisina päivinä ja luovuttaneet sitä sopivasti kasvien hyödynnettäväksi.  Lavan ylle metallisten kaarien varaan levitetty hallaharso on lisäksi tasannut päivä- ja yölämpötilojen eroja,  josta avomaankurkku kiittää tarjoamalla talonväelle runsasta satoa.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Varmenne: vastaa laskutehtävään